Salam alaikum wa ragmatulahi wa barakatoe

Alle lof en dank komt alleen Allah toe en zegeningen op de profeet Mohammed saws, zijn familie en zijn metgezelllen.

Hij komt steeds dichter bij. Onze ziel verlangt ernaar. De poorten van het paradijs zullen opengaan en de poort van de hel wordt gesloten. De sjeatien worden geketend, zodat we ons ongestoord kunnen richten op wat echt belangrijk is, het geloof. Hoe makkelijk gaat het ons af, de extra gebeden, het lezen van de koran. Zouden we niet wensen dat er meer maanden als de ramadan waren? Allah swta heeft voor ons dingen verplicht die eigenlijk alleen maar in ons voordeel werken. We doen er verstandig aan te leven van gebed naar gebed, van jummu’ah naar jummu’ah en van ramadan naar ramadan. Deze elementen leveren het meeste beloning op en zorgen ervoor dat onze zonden vergeven worden en we dus rein blijven. De profeet Mohammed saws zei bijvoorbeeld:

Degene die gedurende de maand ramadan vast terwijl hij er vast van overtuigd is dat hij hiermee beloning van zijn schepper kan verdienen, als zijn eerdere zonden zullen worden vergeven.

Om te zorgen dat je vasten geaccepteerd wordt moet je echter meer doen dan alleen niet eten. Je zult ook je tong moeten beheersen en je ogen af moeten houden van zaken die verboden zijn of lust opwekken. Aangezien de sjeatien geketend zijn, zal je een verlies van controle geheel aan jezelf moeten toeschrijven. Probeer dus altijd rustig en sereen te blijven. De boodschapper Mohammed saws gaf wat dit betreft het volgende advies:

Het vasten is meer dan niet eten en drinken. Onthoudt je ook van grof taalgebruik en nutteloos gepraat. Als er iemand je vervloekt of irriteert, moet je zeggen: ‘Ik ben aan het vasten, Ik ben aan het vasten.’

Tijdens de ramadan heeft Allah swta de Koran neergezonden. Het vasten en de Koran zullen voor ons getuigen op de dag des oordeels. De boodschapper Mohammed saws zei:

Het vasten en de Koran zijn twee bemiddelaars voor de dienaar op de dag des oordeels. Het vasten zal zeggen: ‘O heer, ik heb er voor gezorgd dat hij zich onthield van eten en zijn verlangens gedurende de dag, laat me voor hem getuigen.’ En de Koran zal zeggen: ‘Ik heb er voor gezorgd dat hij niet sliep gedurende de nacht, laat me voor hem getuigen.’ En hun bemiddeling zal geaccepteerd worden.

Beste broeders en zusters. De tv zal niet voor jullie getuigen op de dag des oordeels, sterker nog, de kans is groot dat het tegenovergestelde zal gebeuren. Iblies en zijn trawanten hebben al een mooie programmering speciaal voor de nachten van ramadan klaar gezet, om de gelovigen te verstoken van de beloningen van het taraweg gebed en de recitatie van de Koran. Neem jezelf voor er dit jaar niet in te trappen en proef de zoetheid van een échte ramadan. Eentje die draait om het geloof, niet om het eten en de series. Realiseer je dat gematigdheid en onthouding het je juist makkelijker zullen maken, zowel op spiritueel als op fysiek niveau.

Moge Allah swta ons helpen deze ramadan optimaal te kunnen benutten zodat we spiritueel en fysiek gereinigd zullen worden.