De imam spreekt deze week over het belang van goede omgang met onze kinderen. Allereerst dienen we constant du’a voor ze te doen, want de profeet Mohammed saws zei: er zijn drie du’as die altijd verhoord worden: de du’a van de onderdrukte, de reiziger en die van de vader voor zijn kinderen. Als men overtuigd is van het nut van smeekbedes, is de volgende stap je kind te overtuigen van de schoonheid van ons geloof. Dit doe je door het goede voorbeeld te geven. Doe je salaat waar de kinderen het kunnen zien en doe het gezamenlijk als gezin. Leg uit hoe belangrijk het is om de schepper te aanbidden en benadruk de toegestane zaken in plaats van alleen maar verboden.

Het is belangrijk dat we aardig zijn voor onze kinderen. Laat ze merken dat ze een belangrijk onderdeel van het gezin zijn en geef ze verantwoordelijkheden. Sta dicht bij hen, zodat ze met problemen naar jou toe komen. Als er eens iets mis gaat, val ze dan niet in het openbaar af, maar doe dat onder vier ogen. Laat ze niet alleen met leeftijdsgenoten omgaan, maar laat ze ook bij de volwassenen zitten.

De profeet Mohammed raadde ook aan de kinderen aan sport te laten doen. Hij noemde paardrijden, rennen en boogschieten, maar als het niet in strijd is met de Islam zijn er vele andere sporten die een positief effect op de ontwikkeling van kinderen hebben. Bedenk je dat het de verantwoordelijkheid van de man is om voor zijn gezin te zorgen, maar verwen je kinderen niet. De profeet Mohammed had weinig middelen, maar een hoop tijd en liefde aan zijn gezinsleden te geven. De Muhajiroen waren zeer arm toen ze in Medina aankwamen, en vele vertellingen benadrukken hun angst voor de verleidingen van het hebben van welvaart. Dit zouden de echte helden van onze kinderen moeten zijn. Niet superman, Beyonce of Jay-Z, maar personen als Abu Bakr srah, Ali en Abdullah ibn Abbas rahum.

Denk bijvoorbeeld aan dit verhaal. Toen de Moslims de machtige legers van de Perzen versloegen en de hoofdstad veroverden, werden er enorme schatten buitgemaakt. Deze schatten van goud, zilver en edelstenen werden in de moskee van Medina opgestapeld en toen de toenmalige Kalief, Omar ibn al Khatabb raa deze schatten zag begon hij te huilen. Toen de mensen vroegen waarom hij huilde antwoordde hij: waar rijkdom komt is afgunst en jaloezie nooit ver weg. Dit zijn onze helden, gevoelig, bescheiden en rechtvaardig. Verdiep je in de ontstaansgeschiedenis van het Islamitische rijk en vertel deze heldenverhalen aan je kinderen. Maar het belangrijkste is, wees door jou voorbeeld de grootste held voor je kinderen, want de goedheid die jou kinderen doen door jou goede voorbeeld, zullen je zelfs in je graf nog baten.