Hoe zou je je voelen als je weet dat je volgende week 10 miljoen gaat winnen? 10 miljoen! Het ligt voor je klaar, maar je moet er wel op vertrouwen dat het komt. Oprecht geloof is een vereiste om deze beloning te ontvangen. De gelovige verheugd zich op de komst van de ramadan. Hij weet dat het de belangrijkste maand van het jaar is. Hij weet welke rust er over hem en de rest van de gemeenschap zal neerdalen. Hij wil zijn hart reinigen en de mogelijkheid aangrijpen, nu de shayatien geketend zijn, zijn band met zijn Schepper, de Koran, de boodschapper Mohammed saws en de moskee te versterken. De intelligente persoon ziet de ramadan niet als een op zichzelf staande maand. Een maand waar hij eventjes zichzelf disciplineert om erna weer zijn oude, zondige leven op te pakken. Nee, het is een nieuw begin, een nieuwe kans het vanaf nu helemaal anders te doen. De boodschapper Mohammed saws zei:

Degenen die vasten in de ramadan maar bij zichzelf zegt, na de ramadan ga ik gewoon weer mijn normale zondige levensstijl oppakken, zijn vasten zal niet worden geaccepteerd.

Hoe zonde zou dat zijn! Een hele maand waarin de schatkist openstaat, maar het enige waar je naar uitkijkt is het einde, zodat je je weer bezig kan houden met futiliteiten en onzin. Begin dan meteen nu maar, de shaytaan heeft voor hij geketend werd een prachtige ramadan programmering gemaakt zodat je lekker de hele nacht series en films kan kijken in plaats van je tijd te verdoen in de moskee. Gebruik de maand ook om lekker geld te verdienen, maar zeg niet dat je niet bent gewaarschuwd. Allah swta zegt namelijk:  

Zeg: “In de Overvloed van Allah en in Zijn Genade; laat hen daarin verheugen.” Dat is beter dan de weelde die zij verzamelen.

Oh wat maakt je het jezelf moeilijk als je niet begrijpt wat de ramadan inhoud. Ja, het is een tijd van vasten, vroeg opstaan, weinig slaap, Koran recitatie, het uitgeven aan liefdadigheid. Voor de gelovige is het echter een bevrijding. Een bevrijding waarbij de beslommeringen van alledag op de tweede plaats komen, maar vooral een bevrijding van het vuur. Deze maand staan de poorten van het paradijs wijdt open! Het is een maand waarin zonden worden vergeven, fouten worden uitgewist en slechte daden worden goedgemaakt. Ga er zuinig mee om, je weet nooit of dit je laatste kans is, hoe jong je ook bent. De boodschapper Mohammed saws zei: Wat een vernedering voor degenen die de ramadan bereiken en bij wie niet hun zonden vergeven zijn als de maand ten einde komt.

We willen het goede, voor onszelf en onze gemeenschap, voor de hele wereld, maar daarvoor moeten we bij onszelf beginnen. Allah swta zegt:

Ramaḍan is de maand waarin de Koran werd geopenbaard als een gids voor de mensheid met duidelijke bewijzen en leiding. Het is de maatstaf om onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. Dus wie van jullie de nieuwe maan van de maand Ramadan ziet, moet die maand vasten en iedereen die ziek of op reis is, moet hetzelfde aantal dagen inhalen op andere dagen. Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak. En houdt het vol en prijs Allah’s Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.

Beste broeders en zusters, onderschat het helende effect en de beloning van het vasten niet. We lopen er niet mee te koop, het is onze plicht, maar tegelijk zijn we beschaamd over de enorme beloning die ons te wachten staat voor dit relatief kleine beetje opoffering. Ga maar na, een dag vasten zal 70 jaar afstand tussen het hellevuur en ons creëren. Wat een geruststelling en motivatie. Bereid je goed voor, want er zijn nog veel meer beloningen te behalen. Moge Allah swta ons inzicht en wijsheid schenken.