In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle

Beste broeders en zusters,

De lezing van vandaag gaat over verlegenheid en schaamte.

Het is triest en pijnlijk om te zien hoe sommige zusters zich vandaag de dag kleden. Je ziet sommige meiden en dames hun hoofddoek op verschillende manieren dragen waardoor hun haren zichtbaar zijn en ze hebben diverse kleuren om op te vallen bij de mannen. Natuurlijk is het leuk om aandacht te krijgen, maar dit is onderdeel van de beproeving van Allah swta. Beste broeders en zusters

Allah heeft hejab gemaakt voor de vrouw om haar te beschermen voor verkeerde aandacht en haar te bedekken. Hejab, beste broeders en zusters, is bedoelt om moraliteit, fatsoen, geloof en verlegenheid uit te stralen. De vrouw vormt de kern van onze gemeenschap. De moeders, zussen en dochters zijn degene waarvoor mannen iedere dag gaan werken, gaan bidden en zelfs hun leven in de waagschaal leggen door ten strijde trekken. Zij zijn de hoeders van de eer van onze gemeenschap. De profeet saws zei: Waar lust een deel van wordt,dat gaat stuk, en wanneer verlegenheid ergens deel van wordt, het zal prachtig worden.

 

Het is zeker niet alleen de vrouw voor wie bescheidenheid belangrijk is, maar de vrouw is nu eenmaal mooier dan de man en zal daarom meer moeten bedekken. Daarbij is de man visueel ingesteld en makkelijk vatbaar voor de influisteringen van de sjaitaan wat dit betreft. Allah swta zegt in surah an-nur:

 

Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaren. Dat is zuiverder voor hen; God is welingelicht over wat zij doen. En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaren en dat zij hun sieraad niet openlijk tonen, behalve wat gewoon al zichtbaar is. En zij moeten sluiers over hun boezem dragen en hun sieraad niet openlijk tonen.

 

Geloof niet dat Allah swta de vrouw vraagt zich te bedekken om haar te knechten. Integendeel, Allah swta heeft de vrouw even lief als de man. Hij heeft haar kwetsbaarder gemaakt om de echte mannen een doel in hun leven te geven, namelijk het beschermen van hen. Denk goed na, wat voor gevoel wil je bij de huwbare mannen om je heen opwekken? Lust? Of fatsoen en ridderlijkheid?

 

Aisha raanha maakte zich zorgen dat haar vrouwelijke vormen te zien zouden zijn als ze met de lijkwade over haar heen naar haar graf getild zou worden. Wat zou ze denken als ze in deze tijd over straat zou lopen? Lieve zusters, in de Nederlandse maatschappij zullen jullie het voortouw moeten nemen. Verdiep je in de bronnen, waarom de hijab belangrijk is en wie julllie voorbeelden zijn. Je doet het niet voor je vader of man, je doet het voor Allah swta en de gehele gemeenschap. Mannen, wend je blik af. Als vrouwen niet in hijab lopen is dat geen vrijbrief maar te mogen kijken. Ook jullie moeten jullie fatsoenlijk kleden en niet de door de grote media bedrijven gepromote ‘sterren’ nadoen met betrekking tot jullie gedrag naar vrouwen.

 

De profeten zeggen: Als je geen verlegenheid hebt, doe dan maar lekker wat je wilt. (maar het paradijs is dan niet voor jou)

De profeet saws zei: Verlegenheid en bescheidenheid brengt niets dan goed.

 

Het is zelfs zo belangrijk dat er gezegd wordt: Iedere religie heeft een karakteristiek, en voor Islam is dit verlegenheid.

 

Vraag Allah swta om vergiffenis en de kracht om je te kleden zoals Hij dat wil, Hij is degene tegenover wie je je het meest verlegen zou moeten voelen. Allah swta is echter ook de meest tedere en barmhartige en hij zal je hiermee helpen en hiervoor belonen…