Eén van de grootste voordelen van het zijn van een moslim is, dat we ongebreidelde barmhartigheid ten toon kunnen spreiden zonder dat we ons zorgen hoeven te maken of we niet als zwak gezien worden of dat mensen misbruik van ons zullen maken. Onze beloning wacht in de hemel, en ons kwetsbaar opstellen zal ons hart tot rust brengen en levert uiteindelijk oneindig veel meer op dan ons druk te maken over wat anderen van ons denken of geforceerd tof te moeten doen. Nee, de beste der creatie, onze geliefde profeet Mohammed saws verbaasde velen met zijn nederigheid en barmhartigheid tegenover iedereen die hij tegenkwam. De boodschapper Mohammed saws ontlokte schaamte bij de hardvochtige en blijdschap bij de zachtaardige. Allah swta zegt: 

Waarlijk, er is uit jullie midden een Boodschapper gekomen. Zwaar voor hem is jullie lijden, vurig wenst hij het goede voor jullie, voor de gelovigen is hij vol medelijden, vriendelijk en genadevol.

De profeet Mohammed saws stelde zich vaak kwetsbaar op en was van onbesproken gedrag. Allah swta zegt:  En waarlijk, jij beschikt over een hoogstaand karakter. Dit wakkerde de vurige liefde van zijn metgezellen aan en moedigde hen aan zich als één man om hun leider te verzamelen en alles eraan te doen hem te beschermen en van zijn wijsheid te profiteren. Ook voor de niet-Moslims was de boodschapper saws barmhartig. Een Joodse jongen was ziek en de boodschapper saws bezocht hem en verzorgde hem. De boodschapper saws vroeg hem de shahada uit te spreken en na toestemming van zijn vader te hebben gekregen werd hij Moslim. Niet lang hierna stierf hij met het grootste geschenk dat hij ooit had kunnen krijgen.

De liefde van de profeet Mohammed saws ging verder dan alleen de mensheid. Ook dieren hadden een plek in zijn hart. De boodschapper Mohammed saws zat eens in een tuin in de schaduw, waar ook anderen samen zaten en thee dronken. In de hoek stond een kameel die er niet goed uit zag en vastgebonden aan een paal in de brandende zon stond. De tranen stonden in zijn ogen, en de profeet saws liep naar hem toe, aaide het dier en praatte zachtjes met hem. Hierna liep hij naar het groepje mannen en vroeg van wie de kameel was. Één van de mannen antwoorde dat de kameel van hem was en de boodschapper Mohammed saws zei: Allah swta heeft je dit dier gegeven. Hij heeft voor je gewerkt maar je hebt hem niet goed verzorgt. Je kameel is ook onderdeel van de schepping en het is je plicht eerst je dieren te verzorgen voordat je gaat ontspannen met je vrienden. De man schaamde zich enorm en heeft zijn dieren vanaf die dag altijd goed verzorgd. 

De boodschapper Mohammed saws zei: Wees barmhartig voor alles wat zich op de aarde bevind, en dat zij die zich in de hemel bevinden zullen barmhartig voor jou zijn. Hij saws was zich als geen ander bewust dat dit leven slechts een beproeving is en dat voor mensen met een zacht hart grote beloningen in het verschiet liggen, Allah swta zegt:

En Wij hebben jou niet anders gestuurd behalve als brenger van goed nieuws en als een waarschuwer voor de mensheid, maar de meeste mensen weten het niet.

De profeet Mohammed saws probeerde altijd rekening met iedereen te houden, of het nu moeders, ouderen of kinderen waren, altijd was hij in staat zich in hun situatie te verplaatsen. Zijn gedrag tegenover kinderen en zijn aandacht voor hen verbaasde menig metgezel. Anas Ibn Malik rah vertelt:

Ik heb nooit iemand ontmoet die meer meelevend was met kinderen dan de boodschapper van Allah saws.

Moge Allah swta ons inzicht en wijsheid schenken.