Het lijkt alsof we onze geerde gast gisteren hebben ontvangen, maar nu staat hij alweer op het punt te vertrekken. Hoe snel vliegen de dagen en nachten voorbij. Hoe secuur waren we in het gebruik van de tijd, rekening houdend met de afwisseling van de nacht en dag. Allah swta zegt:

En Hij is Degene Die de nacht en de dag in elkaars opvolging heeft geplaatst, voor degenen die wensen te gedenken of die hun dankbaarheid wensen te tonen.

Onze extra inzet gedurende deze maand maakte het mogelijk de zoetheid van intensieve aanbidding te proeven. Hopelijk trekken we er lessen uit, en een intelligent persoon doet de intentie deze daden van aanbidding ook na de ramadan voort te zetten. Allah swta stelt alvast een ongelofelijke beloning in het voorruitzicht om ons hiertoe te verleiden. De boodschapper Mohammed saws zei: Degenen die vasten tijdens de maand ramadan en dan in de maand shawwal ook zes dagen vasten, het is alsof zij de het hele jaar hebben gevast. Naast het vasten is het natuurlijk ook aan te raden bijvoorbeeld de nachtgebeden en de koranrecitatie voort te zetten, hoeveel plezier hebben we hier de afgelopen maand niet uitgehaald. Let op, want de sjaitaan zal na de ramadan influisteren dat je even rust moet nemen en ontspannen na deze laatste intensieve tien dagen en dat je daarna er vol gas er mee aan de gang gaat. Denk je dat het er nog van gaat komen als je je hiertoe laat verleiden? De boodschapper Mohammed saws zei: De wijze persoon houdt constant rekening met wat er na de dood komt en stapelt goede daad op goede daad. De onnozele is degene die zijn basale verlangens de overhand laat nemen en zichzelf laat verleiden de vervulling hiervan de belangrijkste gift van Allah te vinden. Zoals we het ook tot het einde van de ramadan vol moeten houden, zo ook in ons leven. Allah swta zegt:

Verheerlijk jouw Heer met de lof die Hem toekomt en wees één van degenen die voor Hem knielen. En aanbid jouw Heer totdat de zekere dood tot jullie komt.

Ook deze maand komt zeker tot een eind, en er is overgeleverd dat de beloning voor deze maand pas in de laatste nacht wordt uitgedeeld. We willen op dat moment niet met ons hoofd al bij Eid zitten, nee, volharding, ook deze laatste uren! De boodschapper zei: Houd vol in het goed behandelen van de mensen, heb geduld, onderhoud de familiebanden, verspreid vrede en wees standvastig en gehoorzaam aan je heer. Zeg vaarwel aan deze maand op dezelfde manier als hoe je hem ontvangen hebt, met overtuiging in aanbidding en smeek jouw heer je vasten te accepteren.

Na de laatste nacht breekt een dag aan waarop Allah swta ons opdraagt te genieten en te focussen op de familiebanden. We dienen onze overvloed echter te delen met de minder bedeelden en hiervoor heeft Allah swta zakat al-fitr verplicht gesteld. De gelovige dient een bepaalde gewichtseenheid aan basisvoedsel te betalen die uitgedeeld wordt onder de armen. De boodschapper Mohammed saws maakte dit verplicht voor vrijwel ieder persoon, man, vrouw, oud of jong. Ook deze gift strekt weer tot voordeel van de gever, want de profeet Mohammed saws zei:

Zakat al-fitr werkt als een schild voor de vastende tegen iedere onfatsoenlijke daad of uitspraak, en het heft tot doel het voeden van de mensen die het minder hebben. Als je het na het eid-gebed betaald telt het als liefdadigheid, maar als het voor het gebed betaald wordt is het het meest effectief als zakat.

Beste broeders en zusters, we zijn er nog niet. Nog één, misschien twee nachten en dagen. Neem het advise van de boodschapper Mohammed saws serieus en beindig deze maand zoals je hem begonnen bent. Moge Allah swta ons inzicht en wijsheid schenken.