Alle lof en dank komt alleen Allah toe en zegeningen op zijn profeet Mohammed, zijn familie, zijn metgezellen en eenieder die zijn voorbeeld volgt.

Hoewel er geen zekerheid is over de exacte datum van layltillqadr gaan veel mensen er vanuit dat hij vanavond gaat plaatsvinden. De beste nacht van het jaar waarin de beschikking voor het komende jaar neerdaalt en waarin iedere goede daad die we doen telt alsof we 1000 maanden, oftewel 83 jaar, deze daad verrichten. Een ongelofelijke kans die geen enkel weldenkend mens aan zich voorbij wil laten gaan. Bereidt je goed voor op deze nacht, pak wat slaap overdag, eet niet te veel en zorg dat het gezond is. Degenen die koken, maak dus niet teveel en beperk de beschikbaarheid van koekjes, snoepjes enz.

Waaraan kunnen we het best onze tijd besteden in deze ongelofelijke nacht? Natuurlijk is het belangrijk Isha en Fadjr in de moskee te bidden. Er is overgeleverd dat de boodschapper Mohammed saws zei: “Iedereen die Isha en fadjr in gemeenschap bidt wordt beloond alsof hij de hele nacht in aanbidding had doorgebracht.” Daarnaast is er natuurlijk het tarawih gebed en de tahagut. Een mogelijkheid om na isha en voor het fadjr gebed gemeenschappelijk in de moskee te bidden. Daarnaast is er genoeg tijd voor het lezen van de Koran en het doen van smeekbedes. Imam shafi was bijvoorbeeld een grote fan van het doen van smeekbedes, hij zei:

“Ik verkies Du’a tijdens de laatste tien nachten van de Ramadan boven het verrichten van extra Salaah, zelfs al is het gebed de beste vorm van aanbidding. Maar als je na de Tarawieh gebeden nog iets extra wil doen tijdens de laatste tien nachten, dan blijf ik liever zitten en verricht Du’a. Vraag Allah om vergiffenis en genade, en verricht Du’a dat Allah deze wereld tot een betere plek maakt om in te leven. Vraag Allah dat hij zorgt voor vrede en rechtvaardigheid voor alle mensen die waar ook ter wereld lijden.”

Aisha rah vroeg aan haar geliefde man, de boodschapper Mohammed saws: “Ya Rasoelullah, als ik Allah kan aanbidden tijdens Laylat al Qadr, wat raad je mij dan aan te doen in die nacht?” Hij raadde een specifieke smeekbede aan, namelijk:

“O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.” In het Arabisch: اَللهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّيْ

Dat is hetgene wat we het liefste willen, dat onze heer ons al onze fouten, zonden en stommiteiten van het afgelopen jaar vergeeft, en in deze nacht is daar een enorme kans voor.

Een andere kans om beloning te verdienen, maar wat tevens een verplichting is, is het geven van de zakaat ul fitr. cAbdoellaah ibn cOmar zei: “De Profeet (saws) heeft Zakaat ul-Fitr na de maand Ramadan verplicht gesteld voor de slaaf en de vrije persoon, man en vrouw, zowel jong als oud vanonder de moslims.”

Kortom iedereen moet het betalen. Hoewel het officieel gaat om 2 kilo graan, is het mogelijk om het in geld te betalen, ongeveer 5 euro. Het gezinshoofd dient het ook te betalen voor zijn vrouw en kinderen. De betaling moet vóór het eid gebed plaatsgevonden hebben.

Beste broeders en zusters, maak je klaar voor vanavond, maar zie het niet als het eindstation. We hebben nog een paar dagen te gaan, en er is een kans dat layl tillqadr de 29ste plaatsvindt. Realiseer je dat als zo meteen de Ramadan voorbij is je achteraf zou willen dat je nog veel meer gedaan had. Wees standvastig…!!