Toen de vader van één van de grootste Islamitische geleerden ooit met zijn moeder trouwde had hij haar nog nooit gezien. Toen hij haar na de ceremonie voor het eerst zag, realiseerde hij zich dat ze donker was in plaats van blond. Toen hij haar weigerde te benaderen werd imam Malik zijn moeder verdrietig en zei tegen hem: misschien heb je een afkeer van iets waarin Allah swta veel goeds heeft gelegd. Hierop ontdooide hij en leefde enkele dagen met haar, waarna hij naar de levant vertrok. Tijdens zijn afwezigheid was ze geduldig en voedde Imam Malik op tot een leergierig persoon. Hij zou uitgroeien tot één van de grootste geleerden en was op jonge leeftijd al in staat fatwa’s te geven. Hij gaf les in de moskee van de profeet Mohammed saws en toen zijn vader dit hoorde ging hij naar hem op zoek. Toen hij hem ontmoette vroeg hij imam malik aan zijn moeder te vertellen dat er iemand haar huis wil bezoeken, en dat het zeker zo is dat Allah swta veel goeds in haar heeft gelegd. Toen imam Malik dit aan zijn moeder vertelde, gaf ze opdracht de deur te openen en vertelde dat dit zijn vader is.

Zeker een bijzondere zoon, die de Islamitische gemeenschap een enorme dosis kennis heeft nagelaten. Veel van de vroege geleerden zijn bij hem in de leer geweest. Hij overleverde veel verhalen over het leven van de profeet Mohammed saws en zijn metgezellen, maar ook de verhalen over zijn eigen leven bevatten veel wijsheid. Eens overleed er een vrouw in Medina en de vrouw die haar aan het wassen was zei slechte dingen over haar. Ze beschuldigde haar van ontrouw en buitenechtelijke geslachtsgemeenschap, een zeer grove aantijging waar we ons absoluut van dienen te onthouden! Allah swta houdt ons namelijk constant in de gaten, Hij zegt:

Zeker, wij zijn ons van de gehele schepping bewust.

De dode vrouw kon zich niet tegen deze roddels verweren, maar Allah swta kan dat wel, Hij zegt:

Denk niet dat Allah wat de onrechtvaardigen doen ongestraft zal laten.

Plotseling blijft de hand van de vrouw vastzitten aan de dode vrouw en ze krijgt hem met geen mogelijkheid meer los. Ze doet de deur dicht en vraagt de familie van de overledene die buiten staan geduld te hebben. De angst slaat toe en ze herinnert zich het vers:

Het is Allah swta die de gelovigen verdedigd, en Allah houdt niet van de ondankbare en verradelijke personen.

Allah swta eist rechtvaardigheid en is met degenen die onrecht aangedaan worden, zelfs als ze ongelovig zijn. De boodschapper Mohammed saws zei: Vrees de smeekbede van de onderdrukte, zelfs als het een ongelovige is. Allah swta steunt de rechtvaardige, zelfs als hij niet geloofd. De onrechtvaardige staat zal niet zegenvieren, ook al is het een islamitische staat. Allah swta zegt:

En jullie Heer zal nooit onrechtmatig de steden vernietigen, terwijl hun bewoners het goede doen.

Imam Malik RA wordt er bij geroepen en de vrouw verteld wat er is gebeurd. Hij raadt aan de vrouw 80 zweepslagen te geven, naar aanleiding van het vers: 

En degenen die kuise vrouwen beschuldigen en geen vier getuigen kunnen leveren, straf hen met tachtig zweepslagen.

Ze komt los, maar de les voor ons moet duidelijk zijn. Let op wat je zegt, over wie dan ook, en zorg dat je in alles rechtvaardig bent, voor wie dan ook. Moge Allah swta ons inzicht en wijsheid schenken.