Vandaag spreekt de imam over de rol van de moskee. Profeet mohammed saws zei:

Als je van Allah swta houdt, dan houd je van mij, en als je van mij houdt, houdt je van mijn metgezellen en als je van mijn metgezellen houdt, houdt je van de Koran en als je van de Koran huodt, houd je van de moskee. 

De moskee is de meest perfecte plek op aarde en moet een centrale plek in de gemeenschap en het leven van de gelovigen innemen. Het eerste wat de profeet Mohammed saws deed nadat hij in Medina arriveerde was het bouwen van een moskee. Het is meer dan een plek om te bidden. Het is ook een plek om te leren, geschillen op te lossen en tot rust te komen. Het is het huis van Allah swta en wij zijn er zijn gast. En wat een voortreffelijke gastheer is dat. Een gastheer die ons overlaad met beloning, hoewel we het er ons soms amper van bewust zijn. Echter als we te gast zijn dienen we ons ook als een goede gast te gedragen en onze gastheer te prijzen. Allah swta zegt:

In de huizen waar Allah heeft toegestemd dat zij werden opgericht en waarin Zijn naam wordt vermeld. In de morgenstond en in de avond prijzen hem daarin mannen en vrouwen, die niet door koopwaar en handel afgeleid worden van het gedenken Gods. Zij verrichten er de salaat en geven de zakaat en vrezen een dag waarop de harten en de ogen zich omdraaien. Allah zal hen belonen voor het beste dat zij gedaan hebben en hun van Zijn goedgunstigheid nog meer geven. Allah geeft levensonderhoud aan wie Hij wil, zonder afrekening.

Zoals een goede gast betaamt moeten we ons ook goed gedragen. Het grootste probleem is tegenwoordig de mobiele telefoon. Niet alleen leidt het onszelf af, maar ook de andere gelovigen en de engelen. Deze willen we ook niet afleiden door nare geurtjes. Roken is een slechte gewoonte, ongezond en haram, maar als het je niet lukt te stoppen, probeer zo ver mogelijk voor het gebed te roken en je tanden te poetsen of kauwgum te kauwen voor je naar de moskee komt. Ook het vlak voor het gebed eten van knoflook en ui wordt afgeraden.

In de moskee moet de rust zegevieren en hebben we dus geen haast met Koran recitatie of wat dan ook. We concentreren ons op onze heer en proberen ons niet te veel door anderen te laten afleiden. Als we geloofsgenoten iets fout zien doen wijzen we ze erop met de intentie hen te helpen, niet om onze frustratie kwijt te kunnen.

Ook het schoonmaken en het helpen van de imam is iets lofwaardigs. Neem verantwoordelijkheid voor je directe omgeving en ruim op als je bijvoorbeeld iets ziet liggen.

Wat een zegen dat we overal op de wereld plekken hebben waar we zondermeer binnen kunnen lopen, ons kunnen wassen en helemaal tot rust kunnen komen. Waar onze aanwezigheid gewaardeerd wordt door zowel Allah swta en de engelen als de geloofsgenoten van allerlei verschillende nationaliteiten. Waar de hectiek van het reizen verdwijnt als sneeuw voor de zon en men zich weer thuis waant. Laat ook onze moskee een oase van reinheid en rust zijn waar de gelovige zich thuis voelt. Allah swta zegt: Een moskee die vanaf de eerste dag op godvrezendheid gegrondvest is heeft alle recht erop dat jij je erin opstelt; daarin zijn mannen en vrouwen die zich graag reinigen. En Allah bemint hen die zich reinigen.

Maandag is het de 10e dag van muharram. Naast het vasten op de 10e wordt het aangeraden de 9e of de 11e ook te vasten, welke van de twee mogen we zelf weten.