Vandaag spreekt de Imam over de kracht van liefdadigheid. Liefdadigheid is een essentieel onderdeel van ons geloof, en een belangrijk middel om je te onderscheiden van de niet gelovigen en hen dichter bij het geloof te brengen. De profeet Mohammed saws gaf een vertegenwoordiger van een andere stam een zeer groot aantal schapen en hield er bijna geen één meer over. De vertegenwoordiger keerde terug naar zijn volk en verkondigde: Mensen, wordt Moslim, de profeet Mohammed saws gaf zoveel weg, alsof hij helemaal niet bang was voor armoede.

Liefdadigheid gaat verder dan het geven van geld. De boodschapper Mohammed saws zei: “Iedere dag wanneer de zon opkomt is sadaqa verplicht voor ieder mens. Wanneer men tussen twee mensen oordeelt met rechtvaardigheid is dit een daad van sadaqa. Wanneer iemand helpt met andermans rijdier door hem te helpen rijden of zijn bagage erop te tillen; dat wordt ook tot sadaqa gerekend. Een goed woord en een glimlach is een daad van sadaqah en iedere stap naar het gezamenlijke gebed wordt als sadaqa gerekend, evenals een obstakel van de weg. Kortom, hoe arm je ook bent, het geven van sadaqah is iedere dag mogelijk. Allah swta zegt: Wie is degene die aan Allah een goede lening geeft, zodat Hij hem het in veelvoud terug mag geven? En het is Allah die vermindert of vermeerdert, en tot Hem zullen jullie terugkeren. Allah swta beloofd dat niemand die sadaqah geeft daar armer van zal worden, sterker nog, hij beloofd de sadaqah te verveelvoudigen, zowel op deze wereld als in het hiernamaals. Aisha rah slachtte eens een schaap die ze weggaf aan de behoeftigen, behalve de schouder aangezien ze wist dat de boodschapper saws daar erg van hield. De boodschapper Mohammed saws zei haar: Alles is behouden, behalve de schouder. De profeet Mohammed saws zei ook: En de sadaqaa dooft zonde zoals het water vuur dooft. Een voordeel waar velen niet bij stilstaan dat sadaqa een middel is tegen lichamelijke klachten en ziekten. Stel dat we al het geld dat we uitgeven aan de apotheek aan sadaqa konden uitgeven, hoeveel mensen zouden we niet kunnen helpen? En de profeet Mohammed saws verteld ons dat dat ook kan als we vertrouwen en de goede intentie hebben. Daarbij kunnen we ook onze geestelijke gesteldheid verbeteren door het geven van sadaqah, de profeet Mohammed saws zei: Als je je hart wil verzachten, geef de behoeftigen eten en streel over het hoofd van een wees.

Een gul hart is een absolute zegen, maar ook iets waar we voor moeten werken. Er is altijd wel een excuus giften uit te stellen en angst voor armoede of aankomende rekeningen kan onze liefdadigheid in de weg zitten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je verder in de problemen komt als je bijvoorbeeld in de schulden zit. Toch is het arm zijn misschien wel een zegen, De profeet Mohammed saws zei: “Een dirham won de wedstrijd tegen 100.000 dirhams.” Een man vroeg: “Hoe dan?” De Boodschapper van Allah salla-llahu 3alyhi-wa-sallam zei: “Een man die rijk was en daarvan 100.000 dirhams uitgaf als sadaqah, in vergelijking tot een man die alleen twee dirhams had waarvan hij één als sadaqa weggaf.”

Laat zien dat je vertrouwen hebt in Allah swta door je hart te trainen gul te zijn en zorg voor schaduw op de dag des oordeels. Voorkom dat je het niet doet om gezien te worden, de beste onder ons zijn degenen die sadaqah geven met de rechterhand, zonder dat de linkerhand hiervan weet. Wees je constant bewust dat er iedere dag ook vele manieren zijn om sadaqah te geven, zonder dat het een financiele bijdrage hoeft te zijn. Moge Allah swta ons helpen een zacht en gul hart te krijgen.