Alle lof en dank komen alleen Allah toe en zegeningen op de profeet Mohammed saws, zijn famlie en zijn metgezellen.


Vandaag spreekt de imam over de gezegende dag vrijdag, of jummu’ah. Allah swta zegt in de Koran:


O jullie die geloven, als er op de vrijdag wordt opgeroepen tot het gebed, haast jullie dan naar het gedenken van Allah en verlaat de handel. Dat is beter voor jullie, als jullie het maar wisten. [62:9]


Het is een iedere week terugkerende feestdag, waarop veel zegeningen en beloningen te verdienen zijn. Een gelovige leeft van gebed naar gebed, van jumu’ah naar jumu’ah en van ramadan naar ramadan. De profeet saw zei:


“De beste dag van jullie is de vrijdag. Vermeerder daarop de Vredesgroet aan mij, want jullie Vredesgroet wordt aan mij overgebracht waar jullie je ook bevinden.”


De sahaba rapporteren de volgende sunnah over deze dag:
De beste dag bij Allah, de Verhevene, is vrijdag. Het was de gewoonte van de Heilige Profeet Mohammed Sallallaahoe Alaihie Wassallam om vrijdags zieken te bezoeken en sadaqa uit te geven.


Om je goed voor te bereiden op deze belangrijke dag is het zaak je goed te reiningen. Knip bijvoorbeeld je nagels, scheer je oksels en edele delen, kleed je goed en doe een luchtje op. De profeet saw zei:

“Degene die de grote wassing verricht en dan naar het vrijdaggebed komt, bidt zoveel als voorgeschreven is voor hem, luistert naar de vrijdagpreek tot het voorbij is en dan bidt met hem, zal vergeven worden voor zijn zonden tussen die en de volgende vrijdag en drie extra dagen.”


Een belangrijk onderdeel van de vrijdag moet het lezen van surat Al-Kahf zijn. De Boodschapper Mohammed saws zei:

Degene die surat al-Kahf leest op jumu’ah, een licht zal van onder zijn voeten tot aan de wolken schijnen, en het zal ook voor hem schijnen op de dag der opstanding, en zijn zondes tussen de twee vrijdagen zullen vergeven worden.


Het vrijdaggebed is echter ook een verplichting. De profeet Mohammed saws zei:

Wanneer iemand uit onachtzaamheid drie opeenvolgende keren het vrijdaggebed mist, zal zijn hart verzegeld worden door Allah.”


Iedere week geeft Allah swta ons weer de kans beloningen te verzamelen en zonden uit te wissen. Wees hier niet te laconiek over en probeer de dag een belangrijke plek in je week te geven. In Nederland is vrijdag een werkdag, maar als je intentie zuiver is helpt Allah swta dat je op deze dag meer tijd voor belangrijke zaken kunt maken.