Vandaag legt de imam uit hoe we de heilige maand ramadan het beste kunnen verwelkomen. We moeten ons realiseren dat de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet zijn de eerste dagen en avonden a’l voorbij, en heb je het idee dat je eigenlijk nog moet beginnen. Maar wáár beginnen we mee? Is het een traditie, een jaarlijks terugkerende familie aangelegenheid, onderdeel van je cultuur? Nee, het is een zegen van onze Heer, een periode waarin de deuren van vergeving wijdt open staan en waar de intelligente persoon alle tijd probeert te benutten extra beloning te verdienen en zijn imaam een boost te geven. Hij herkent de waarde van deze maand en verkwanselt zo weinig mogelijk tijd aan tv-series, ellenlange maaltijden en andere nutteloze zaken. De moeilijkheid van het vasten zal na deze maand voorbij gaan, maar de beloning en vergeving blijft gehandhaafd. De juiste intentie is enorm belangrijk. Willen we echt het maximale uit deze maand halen, of vinden we het genoeg om ‘mee te doen met de rest’. De profeet Mohammed saws zei: Degene die tijdens de maand ramadan vast met de overtuiging en hoop dat hij beloning van zijn heer zal ontvangen, al zijn eerdere zonden zullen hem vergeven worden.

Iedereen kan deze maand goed gebruiken om vergeving te vragen voor alle domme dingen die hij in het voorgaande jaar weer gedaan heeft. Iedereen is welkom, niemand wordt uitgesloten. Degenen die we nu vaker in de moskee zien beschouwen we niet als ‘ramadan moslim’, we weten dat het proeven van de zoetheid van complete overgave de wil vergroot ook na de ramadan een tandje erbij te doen. Neem je dus voor deze maand als opstap te gebruiken, niet als tussenfase! Weet dat de beloning van een sterke imaam rust in dit leven is en het paradijs in het hiernamaals, Allah swta zegt:

O jullie die geloven, keer jullie in oprecht berouw tot Allah, hopelijk zal jullie Heer jullie zonden kwijtschelden, en jullie verwijzen naar tuinen waar rivieren onderdoor stromen

Om de ramadan optimaal te benutten moeten we kennis vergaren over de regels en etiquette van het vasten. De profeet Mohammed saws zei: het zoeken van kennis is een verplichting voor iedere moslim. Belangrijk is bijvoorbeeld de intentie voor het vasten, het goed omgaan met de tijd rond het ontbijt en dat we ons realiseren dat vasten meer is dan het ons onthouden van eten en drinken. We moeten onszelf nog beter beheersen en ver van zonden blijven om te voorkomen dat het vasten niet geaccepteerd wordt. Ook dienen we bijvoorbeeld het vasten te verbreken met een dadel en water en ons niet de hele avond daarna vol te eten. Laten we de ramadan ook aangrijpen om ons eetpatroon te verbeteren en maak de intentie ook na de ramadan minder en gezonder te gaan eten.  

Organiseer je dagen, denk goed na hoe je zo veel mogelijk tijd kan vrijmaken voor het lezen van de Koran. Hoe kan je zorgen dat je zoveel mogelijk gebeden in de moskee kan verrichten. Taraweh is niet mogelijk, maar beste broeders en zusters, wees eerlijk. Hoeveel van jullie zijn tijdens fajr aan het werk of hebben echt een goed excuus. Maak nu de intentie dat je ieder fajr gebed in de moskee gaat verrichten, je zal er geen spijt van krijgen.

Kijk ook goed naar je levensstandaard en financiële middelen. Hoeveel kan je maximaal weggeven? Voedt de hongerige en wees goedgeefs naar andere kwetsbare groepen. Hoe kunnen we ons in deze maand volstoppen met allerlei heerlijkheden, terwijl er genoeg honger en ellende is op de wereld. We veronachtzamen dan de verantwoordelijkheid die Allah swta ons gegeven heeft.

Beste broeders en zusters, nogmaals, deze maand gaat zo snel. Wees serieus in je voorbereidingen, maak er het beste van en laat zien dat het volgen van de geboden van ons geloof ons maakt tot de beste gemeenschap die er op aarde te vinden is. Moge Allah swta ons kennis en inzicht schenken.