In naam van God, de meest barmhartige de meest genadevolle en zegeningen op de profeet Mohammed saws zijn familie en zijn metgezellen.

De imam spreekt vandaag over een apparaat die in de tijd van de boodschapper Mohammed saws nog niet bestond, maar die in de huidige tijd niet is weg te denken. De mobiele telefoon lijkt bij de meesten van ons wel vastgegroeid aan ons lichaam, maar is slechts beschikbaar doordat God het wil, niet omdat de mens zo vernuftig is. Nu kan dit apparaat enorm nuttig zijn. We kunnen er de Koran op lezen. We kunnen er onze ouders mee bellen. We kunnen hierdoor makkelijk om hulp gevraagd worden en aan dawa doen. Toch vraagt de Imam ons goed op te letten hoe we met de mobiele telefoon omgaan.

Allereerst is het zaak te weten wanneer je hem gebruikt. Val geen mensen op verkeerde tijden lastig, maar vooral, als je in gebed bent, als je de Koran leest of als je op andere manieren aan aanbidding doet, leg de telefoon dan weg en laat je niet afleiden. Ook als je met andere personen bent is het onfatsoenlijk constant met je telefoon bezig te zijn. Ook dienen we de personen die we bellen op de juiste manier te begroeten, geef hen de vredeswens en wees respectvol. Vooral ook als we vrouwen aan de lijn krijgen. Wees zakelijk en beleefd tegen hen en houdt het kort. Het spreekt voor zich dat men zich ver van naaktfoto’s en andere ellende dient te houden.

Ook de tijd die we verdoen met nutteloze zaken door deze telefoon zal ons grijze haren bezorgen op de dag des oordeels. Een ander probleem met de mobiele telefoon is dat het verworden is tot een mode accessoire, een status symbool. We willen allemaal de nieuwste telefoon, terwijl deze uiteindelijk maar marginale verbeteringen heeft en je met een Iphone 5 net zoveel nuttige dingen kan doen als de Iphone 10. Toch vinden we het belangrijk het nieuwste model te hebben, omdat we ons daar beter door voelen. We werpen onze oude telefoon in een la. Tijd en geld verkwisten we dus, terwijl Allah swta in surah al’anaam zegt:

Doch verkwist niet, want God bemint de verkwister niet.

Wees dus voorzichtig, laat de telefoon je niet beheersen en dank Allah voor alle nuttige dingen die je er mee kan doen.

Salam alaikum wa ragmatoelahi wa barakatoe